Tips naikkan berat badan


Assalamualaikum

Sebenarnya entry ni khas untuk mereka yang kurus sahaja. Tapi kalau nak baca, apa salahnya. Yang tak berapa nak kurus tu, boleh tengok entry aku di SINI. Susulan dengan entry aku tu, rupa-rupanya ada jugak yang nak tips untuk naikkan berat badan. Ini kes terlampau kurus ke? 

Sebenarnya, aku tak ada lah hairan sangat kalau orang nak naikkan berat badan ni. Dulu aku pun ada jugak kawan yang kurus sangat. Makan banyak-banyak tapi tetap kurus.

Mungkin punca utama ialah genetik. Kedua ialah masalah metabolisma dalam badan. Itu aku tak dapat nak pasti. Kakak ipar aku pun kurus jugak. Nasib baik lepas kahwin dan berbadan dua ni, beratnya semakin naik. Happy aku tengok dia. hehe

Tanpa membuang masa lagi, bacalah tips yang aku bagi ni. InsyaAllah kalau ada usaha, ada juga hasilnya.


1. Ambil Supplement tambahan.
Mentang-mentanglah aku jual vco, awal-awal lagi dah promote produk. haha Korang pun dah diketahuikan sekarang ni banyak produk yang boleh naikkan berat badan. No wonderlah aku ni maintain je. hihik. Kalau nak cuba, boleh PM fb aku. Aku jual Vco Softgel Capsule Catalyst. Dah terbukti produk ni sangat berkesan.

2. Kurangkan makanan pedas.
Makanan pedas hanya membakar kalori dalam badan kita. Kalau nak naikkan berat badan, kurangkanlah makanan pedas ye.

3. Ambil makanan yang berkalori tinggi.
Contohnya ayam goreng. Kat KFC banyak jual. hehe

4. Ambil makanan yang penuh karbohidrat
Contohnya roti, kek, kekacang. Sambil korang tengok TV ke, boleh makan kacang, roti banyak-banyak. Amalkan selama 3 bulan. Lepas tu, mungkin dah nampak perubahan pada badan. haha

5. Pengambilan susu setiap hari.
Susu bagus untuk tumbesaran tulang. Kalau tulang makin besor, korang pun makin besor lah. Suka tak suka tak? hihi

6. Lebihkan pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan.
Aku sarankan yang part sayur-sayuran tu ialah ulam-ulaman. Bukan apa, sayur yang terlebih masak iaitu overcooked ni tak elok jugak. Hilang segala nutrien. Kalau buah-buahan pulak, seeloknya diambil sebelum kita makan makanan berat. *ini pendapat Dr.Fadzilah Kamsah. Tapi dari dulu, aku memang makan buah sebelum makan nasi.

7. Don't skip your meal.
Please, jangan tinggalkan waktu makan korang. Kalau boleh makanlah sebanyak 6 kali sehari. Lengkapkan pemakanan harian korang. Breakfast,lunch, minum petang, dinner, supper etc.

8. Exercise yourself.
Exercise memang penting walaupun korang nak gemuk, jangan abaikan kesihatan. Makan main telan je semua, alih-alih nanti dapat penyakit obesiti pulak. Jangan salahkan aku. 

Itu aje kot yang aku tahu kalau nak tambahkan berat badan. Amalkan lah tips aku ini. InsyaAllah, terget korang akan tercapai. Yang penting, usaha!

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

14 Budak innocent yang comel:

Redbloodsnow said... Reply to comment

akak skrg ni tgh dlm proses nk maintainkan berat badan. so tak nak lah akak tips entry ni,. heheheheh :D

PopkoRn said... Reply to comment

ade x tips untuk mengurangkan ketinggian. sbb sy rase dah terlebih tinggi la.. huhuhu

Miss Xyz said... Reply to comment

sye rse dulu sye underweight, (skrg dh gemuk shikit) skrg sye dh normal kut. KUT?

nice info, anyway ;)

Ezzattie said... Reply to comment

@Redbloodsnow haha. kak zie patut makan vco lah kalau macam tu. hihi

Ezzattie said... Reply to comment

@PopkoRn masalah sonang je tu.potong seinci kaki, insyaAllah boleh kurangkan ketinggian popkorn. ngehngeh

Ezzattie said... Reply to comment

@Miss Xyz tahniah sebab anda normal kembali! hehe btw, thanks :)

eCha said... Reply to comment

whoa nak ekot lah tip nie.. nak jadi gemok skit.. nyway terimakasih.. hee

fathiyyahISMAIL said... Reply to comment

huhu nice2. tp rasanya sy perlu maintain je kut T__T thanks info :D

Ciksue said... Reply to comment

i like ! hehe

Nabella Ieyla said... Reply to comment

Nice info :) Meyya suke <3

CINTA UNTUK KITA said... Reply to comment

skrang dlm proses maintainkan berat badan je.. hehe ;p tapi takut juga sebab pantang kalau makan banyak mesti cepat je naik badan ni..

TiraPengemis said... Reply to comment

saya nak kurangkan berat la....rase makin berat je ni...hahaha

Fairuz Aqilah said... Reply to comment

terima kasehh! :) <3

Aishah said... Reply to comment

folowed