Aku, Twitter dan Churp Churp

Assalamualaikum

Perasan tak blog aku ada kelainan sikit? Tak perasan? Okay, korang perasan cantik mungkin. Sebenarnya, aku dah lama nak letak iklan Churp Churp dalam blog. Tapi, tak tahu nak letak macam mana. Godek tutorial kat blog orang, terus boleh. Terima kasih Kak Lyssa Faizureen.

http://www.churpchurp.com/wp-content/themes/churpchurp-5.0.0/img/faq-q1.png
Ehem, kalau korang seorang blogger baik hati bolehlah sedekahkan beberapa klik di iklan Churp Churp aku tu. Aku baru buat hari ni. So, earning memang 0 sen. Tiada paksaan. Kalau ikhlas, why not kan.

Kekadang tu, aku benci jugak dengan blogger yang cari duit tak berapa halal dengan Churp Churp. Maaf kalau aku terkasar bahasa. Tapi, tak elok cara korang cari duit. Jangan ikut cara di bawah yang aku nak cakapkan ni.

1. Letak gambar comel kat blog. Pastu, tulis "Klik sini kalau nak hadiah", "Hadiah untuk anda". "Rugi tak klik", "Klik cepat, hadiah menanti anda" dan banyak lagi. Dah tu, sekali klik sampai berbelas tab. Tolongglah paham. Komputer aku ni tak berapa sihat. Tak ke kena sumpah seranah nanti. Faham perasaan orang lain.

http://www.churpchurp.com/wp-content/themes/churpchurp-5.0.0/img/faq-q7.png
2. Paksa orang klik Churp Churp. Tulis kat Shoutbox "Klik Churp Churp saya cepat!", "Singgah sini, klik Churp Churp saya nanti okeh", "klik Churp Churp saya pleaseeeee". Aduhh, ini pun satu hal jugak. Merayu orang klik Churp Churp dia. Nak mintak tolong tak salah. Tapi biarlah orang yang klik itu ikhlas. Baru ada keberkatan atas duit yang kita dapat nanti. "Kab ba ro kab alif ta nun".

 3. Letak link Churp Churp kat shoutbox dan tinggalkan ayat penyejuk hati dan manis-manis "Suka blog awak. Ohsem! Singgah blog saya pulak ye." Bila tekan link tu, alih-alih keluar link ChurpChurp dia. Ayoi apa macha, kenapa buat taktik kotor macam tu? Tak baik maaa.

http://www.churpchurp.com/wp-content/themes/churpchurp-5.0.0/img/faq-q14.png
Ah terlalu banyak blogger yang sebegini. Nasihat aku untuk blogger yang ikut cara yang tak berapa halal ni, bertaubatlah. Duit tu mungkin haram. Fullstop. 


***************************************

Dengan gembiranya, aku nak umumkan aku dah ada Twitter. Entah siapalah yang bagi galakan untuk aku buat Twitter ni pun aku tak tau. Kalau korang rasa nak tambahkan kawan Twitter, boleh follow aku di http://twitter.com/nurezzat

Aku tak berapa faham sangat dengan Twitter ni. Aku tak reti nak guna macam mana. Ada sesiapa boleh tolong jelaskan serba sedikit? Aku tahu korang pandai bab-bab macam ni. Feel free to drop your comment.

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

10 Budak innocent yang comel:

PopkoRn said... Reply to comment

stuju dgn ezzat, ade blogger yg gune kan churp2 ni dgn care tipoo...
xbaik 2...

tp blog haku pun xde lg churp2.. sbb x tau.. ezzat tlg ar ajaq... hehe

sama jugak dgn twitter.. xda lagik... xreti gune twitter,,,

Asnida Ridzuan said... Reply to comment

betol tuu.. selalu buat muka seposen nak bagi org klik cup-cup tuh.. hmmm, same lah, yg sy punye pon dah lame buat, tapi xdpt seposen pon ;)

EYFAalias said... Reply to comment

Hehhee. yang merayu2 tu xboleh blah tu. huhu.

Btw, guna twitter senang je syg. Dia macam facebook juga. simple je.

mc laa said... Reply to comment

boleh dak ajar nk buat churp2 tue cmne??dak reti sgt bnda2 alah nie tp teringin....

Ezzattie said... Reply to comment

@PopkoRn okay popkorn, nanti aku ajaq hang nah.. hihi :)

Ezzattie said... Reply to comment

@Asnida Ridzuan haha kan? so, jomlah kita aktif dalam churp2 dgn cara yg betul :)

Ezzattie said... Reply to comment

@EYFAalias yeke ke? susah je ezzat nengoknye. hehe nanti ezzat belajaq ngan eyfa k :)

Ezzattie said... Reply to comment

@mc laa InsyaAllah next entry nanti ezzat ajar k :)

Deqt Zainal Abidin said... Reply to comment

hahaha bapak terasa ;p

ashlyn jeffrey said... Reply to comment

I love your blog !