Lelaki memang anak mak ker?

Assalamualaikum

Apa khabar korang semua? Ada rasa macam rindu aku tak? Takk? Okay fine.

Alhamdulillah exam dah habis.(okay jangan percaya.ini tipu!) Jadi aku nak 'refresh' otak aku dengan berblogging. Yeah!

Tetiba je semalam terdengar tajuk yang menarik "Lelaki anak mak". Aku setuju sangat dengan rancangan Semanis Kurma semalam di TV9. Disebabkan aku bukan lelaki, jadi aku rasa macam apa yang diorang bincang semalam, semuanya benar-benar belaka haha.

Lelaki anak mak ni memang jarang ada. Tapi tanpa disedari, sebenarnya lelaki anak mak ni memang ramai. Apa yang boleh aku katakan di sini adalah lelaki memang anak mak malah boleh dikategorikan manja dengan mak sebab

1. Lelaki lebih rapat dengan mak berbanding ayah. Lelaki lebih cenderung untuk berkongsi masalah dengan mak daripada perkara yang kecil hingga perkara yang besar. Lagipun kebanyakan mak kita kan suri rumah. Cuba bayangkan kalau anak lelaki pergi mengadu kat ayah diorang yang tengah balik dari kerja ke, tengah rehat-rehat kat ruang tamu ke. Macam situasi di bawah;

Aiman : Ayah, tadi aiman kena pukul dengan kawan-kawan di sekolah.
Ayah : Dah tu, kenapa kau tak pukul diorang balik?
Aiman : &*%^$#%

Aiman : Ayah, tadi aiman kena denda sebab tak siap kerja sekolah.
Ayah : Kau memang pemalas.
Aiman : Ermm..

Aiman : Ayah, kawan-kawan aiman ejek nama ayah.
Ayah : Nama aku, bukan nama kau.
Aiman : Okay, fine!

Aiman : Ayah, cikgu kelas aiman tu cantik sangat.
Ayah : Yeke?!! Nama apa?
Aiman : Cikgu Daud Mat Kilat.

2. Mak akan cepat hulurkan bantuan kalau anak dia dalam kesusahan. Mak mana yang sanggup tengok anak dia susah kan. Kalau anak lelaki mintak duit ke apa ke, mesti mak akan bagi. Tapi kalau anak perempuan pulak, jarang sekali akan dapat apa yang diminta kecuali kalau korang anak perempuan tunggal.

3. Lelaki ni keras kepala sikit. Kalau tak percaya, cuba korang hamek kepala bapak korang ke abang korang ke adik lelaki korang ke dan hantukkan di batu, mesti tak pecah punya. Sekadar berdarah tu biasalah haha okay sudahlah mengarut. Kebanyakan mak ni akan manjakan anak lelaki sebab taknak anak lelaki diorang protes dan tidak mendengar kata-katanya. Contoh situasi;

Abang : (Nama manja)Boboi nak ke KL esok.
Mak : Boboi nak buat apa pergi KL?
Abang : Nak shopping-shopping sikit.
Mak : Amboihh, nak shopping? Macam perempuan.
Abang : Alaa. Boboi shopping sekali sekala je. Lagipun, mak kan banyak duit.
Mak : Haa..pergi lah.Kang tak bagi, mulalah nak larik dari rumah.
Abang : Hehe tanjat boboi! (tiada kaitan)

Sebenarnya jadi anak mak ni banyak kelebihan dan keburukannya. Contoh kelebihannya, lelaki anak mak ni akan lebih mengutamakan keluarganya, lebih memahami perasaan perempuan, dan pandai bermanja-manja haha. Kalau dari segi keburukannya pulak, anak mak biasanya takut nak buat keputusan dan akan selalu tanya mak dia dulu, cepat merajuk, keras kepala, tak suka menghadapi kesusahan dan sentiasa mengharapkan bantuan daripada orang lain.

P/s for girl : Kalau korang dapat boyfriend "anak mak", apa korang akan buat?

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

33 Budak innocent yang comel:

zuhaida said... Reply to comment

kalau laki manja dgn mak nampak sangat comel, heee :P

IkiN NikisA said... Reply to comment

haha tengok jugak semalam ..

#drop ur komen in my blog in my entry :)

Syafiq said... Reply to comment

yup. mostly, kebanyakan lelaki memang anak mak :)

Ayyunie . said... Reply to comment

ada baik dan buruk nyaa kalao lelaki jadi anak mak ni . apa-apa pown depends pd dyorg laa . hehee . nice entry :)

Cik Nurul said... Reply to comment

erk? harap lah dijauhkan dapat bf yg anak mak... t jd mcm dlm citer cerekarama tu.. huhu parah oke...

tp kalaw stakat anak mak yg biase2 tu xpe...

~beliau memang anak mak sbb beliau anak tunggal lelaki dlm fmlynye.. huhu tp biase2 jek.. ngeee~

Eyda Dania said... Reply to comment

seriusly ssh klu bf kite ank mak...just pndpt je dear k..

mr tapah said... Reply to comment

sy anak mak sy... hihi

Ct Mawa said... Reply to comment

my boyfie anak mak..ahaks

Meya Lolipop ♥ said... Reply to comment

why?? not bad lor. my lil bro pun anak mak. okey apa dan dia takde liar cam bebudak lain. tapi dia cam gentle gituu. hoho

Dududu said... Reply to comment

pnh dpt gak suatu mase dlu , sweet tp kdg2 annoying gak boy ank mak ni hehee

ArJunA BiRu said... Reply to comment

sy stuju sgt dgn post ni. sbb sorg kawan sy 2 mmg anak mak. asik2 ng mak die je. umur d1 21, bile kitorg ajak kuar je, ade je hal die ng mak die. kalo x ngajak, kate la kitorg x amik port ng die. sampaikan gmbr profile kat fb pon die ng mak die.
(xkesahlah, mak die)

ArJunA BiRu said... Reply to comment
This comment has been removed by the author.
pinkcolour82 said... Reply to comment

kalu pakwe tue boleh la di selamatkan..kalau suami terpaksa la terima apa yang bakal jadi..hahahahah

apple ♥ sidz said... Reply to comment

yup. mostly laki memg anak mak. my classmates, ramai je cmtu. tp selalu bajet cool je. haha! :D

Wanie Anina said... Reply to comment

bf i anak mak ke eh??

affamkaman said... Reply to comment

haha, mmg patut jauhlah kalau ada kawan macam ni. Nasib baiklah saya bukan anak mak. Saya ANAK PARENT. heh heh

ch000tz axoera said... Reply to comment

semua adik laki semu amanje ngan mak! ngegada lebehhh

ch000tz axoera said... Reply to comment

semua adik laki semu amanje ngan mak! ngegada lebehhh

shanas ishak said... Reply to comment

ada ja yg jadi anak mak bagus.... hahaha tapi berpada2 la... kalo dah kawin pun still mcm kwin dgn mak apa la gunanya...hahaha

♥ zura ♥ said... Reply to comment

wahwah ! nice entry (:

tapi kan kan , i think kebanyakan orang pun lebih rapat dgn mak kot . like my siblings . hha . btw , saya anak perempuan tunggal ;b

fiqah said... Reply to comment

klu dpt anak mak???
bleh terima kalu dia bijak dlm stiap tindakannya..maksudnya, dia rasional dlm stiap keputusannya..

p/s: prnah beljar time kat u dlm silibus kekeluargaan...
kita biasanya lebih rapat dgn gender yg berlainan...maksudnya
anak perempuan dgn ayahnya
anak leleki dgn ibunya...:)

Miza LafvaLiSz said... Reply to comment

lelaki anak mak nie kebiasaannya manje kalah anak pompuan..kalau mintak ape je dgn mak msti dpt..jrg sgt tk dpt..huhu

teratak hati said... Reply to comment

ok je laki anak mak,mcm en suami mmg anak mak,ape2 semua tnya mak dia dulu,tp btl la kn org tua ada pngalaman,kalo x nk tnya sape lg..tp dia x la manja n brgntung sgt pda mak dia,yg pnting dia lbh pnyayang dn brtnggungjwb x kre mak dia, mak mertua dia, dn isteri dia...

Mrs.Yie said... Reply to comment

suami akak pun anak emak..ekeke..tapi x de la melampau2 sangat 'anak emaknya' :)

PeijoY FwALKER's said... Reply to comment

tp x sume yang penting kn parents dari sgla nya anak mak. mcm kebanyakan anak sulung, die lebih penting kan parents ngn adk beradik die dari segalanya. tapi x sume la... so jgn anggap klo seseorg 2 lebih penting kan parents die, die 2 anak mak. =D

permata ku said... Reply to comment

law dapt bf y anamak ni,,,kuat iman n ksbaran sak la jwpannya...

=naBieLa sHahRin= said... Reply to comment

xkesah pon jnji jgn smpai sume keputusan mak yg kne wat..mak bley bg cdgn je..tp xsume laki anak mak ni yg dok bwh ketiak mak..hehe

ehaminnie said... Reply to comment

alolorh... sweet nye lelaki anak mak... but jangan lah terlalu manja sampai depends on mak saja! x kena dgn perkataan 'lelaki'.. lelaki kan kene kuat! hehe :3

si gadis said... Reply to comment

nice post !!!
setuju sngt ! llki ank mak mmg manja !!! errr...if dpat boyfie ank mak ??? mmg bakal dpat pon....huhu tp x krtikal ! ^^

AdliaFarhana said... Reply to comment

my boyfie mmg ank mak,tapi okey je,sye ske camtu,sbb dye akn berfikir dua kali untuk buat pape. tapi kalau ank mak sgt,saya x thu nk nk kata ape

ctk said... Reply to comment

jeles ngan laki ank mak neh...xhiraukan kita ponnn..hahaha...tp bagus la...atleast dia baek ngan org tuanya :D

sis92 said... Reply to comment

manja tu takpe,, tapi kalau dah kawin nti boleh timbul pgaduhan dgn isteri
:)

JaLi AshBurn said... Reply to comment

laki dengan perempuan semua anak mak sebab mak yang melahirkan kite semua, . . . . aku anak mak dan jugak anak abah aku jugak, . . . . yg penting jadiklah anak yg soleh dan solehah, . . . . . . walaupun aku anak kedua yg kurang diberi perhatian berbanding yg sulung or bongsu, aku tetap sayang mak dan abah aku, . . . mak dgn abah kite cume ada di dunia je, akhirat nanti hidup kita tiade lagi mak dan abah, masing2 bersendirian, . . . .