Ada apa dengan Hantu? [Part 2]

Assalamualaikum.

WARNING! : Entry ni tak seram sangat tapi mungkin panjang. Buat anda yang mengalami masalah penyakit asma a.k.a semput, sila baca dengan perlahan-lahan haha.

Baiklah. Aku mintak maaf ye sebab semalam buat entry tergantung. Bukan niat aku nak tipu korang semua. Apa-apa pun aku telah diancam bunuh oleh seorang blogger sebab buat entry hantu tapi tak habis cerita haha.

Beliau jerkah aku di shoutbox semalam.
Ayat manis beliau 'Lu memang carik pasal dengan guwa kan? Guwa berani ni nak baca entry hantu lu. Tapi lu punya entry banyak kencing sama guwa. Guwa kasi bunuh sama lu nanti, baru lu tahu!'

Menurut berita di TV rumah aku semalam, beliau saje-saje je nak bergurau dengan aku. Aku balas di shoutbox beliau balik 'Guwa tak gentarrr der'. Haha baiklah aku rahsiakan identiti kau ye mamat.

***************************

Sambung cerita hantu semalam. Yang tak baca intro aku boleh klik [Part 1].
P/s: Aku tahu intro entry aku semalam panjang sebab aku sengajakan jelah, Abang Afzal haha.

Masa aku mula-mula dapat surat tawaran ke sekolah asrama 4 tahun lepas, hati aku memang berbunga-bunga bak bunga kantan woo. Sebab itu impian aku masa kecik-kecik dulu. Asyik duk dengar orang lain je cerita pengalaman tinggal di asrama. Walaupun telah banyak cerita-cerita hantu kat asrama yang pernah aku dengar, tapi sedikit pun tak dapat membuatkan impian aku tu terbantut.Mak ayah aku pulak serahkan pada aku je nak buat pilihan. Aku kata ya, ya lah semuanya.

Setahun aku menetap di asrama, Alhamdulillah tak pernah kena apa-apa perkara yang tidak diingini. Cuma dengar kes-kes sebelum ni saje daripada mulut senior-senior aku. Macam-macam cerita hantu diorang duk story mory kat aku. Aku ni nampak je berani, tapi nak pergi tandas wajib kena ada kawan yang temankan haha. Biasalah tu untuk keselamatan diri kan.

Masuk tahun ke-2, dah mula berlaku macam-macam di asrama aku. Nampak itulah nampak inilah, dengar itulah, dengar inilah. Aku dah rasa macam duduk dalam rumah hantu kat funfair je. Jalan sini, sorang budak menjerit. Jalan sana, mak budak menjerit. Tengah tidur pun ada hantu mana entah menjerit mengilai pulak. Aku memang panas hatilah siapa kacau tidur malam aku. Aku pun pergi lah usha2 dorm yang bising sangat tu. Rupa-rupanya, ada kakak senior ni dah kena rasuk. Aku panik habis weyh. Terus lari masuk bilik kejut semua roommate aku.

https://lh4.googleusercontent.com/-wnd_vsGWffU/TYgOi9MchHI/AAAAAAAABsA/g0mwgizysJs/s1600/iklanmetro2.jpg

Semua penghuni Aspuri terjah dorm terbabit nak tengok apa yang berlaku. Ini bukan kes jaga tepi kain mak tiri nenek jiran ye. Jadi, beberapa budak bilik tersebut diminta pergi panggil ustaz kat Kuarters Warden. Aku? Aku buat apa nak pergi sekali, bukan watak utama pun. Aku dan yang lain cuma baca Surah Yasin berulang-ulang kali.

Beberapa minit, seorang ustaz dan cikgu-cikgu lelaki pun datang. Baca apa yang patut pastu dah tenang semula. Ustaz cuma kata kat kitorang yang 'dia' tak pergi jauh pun. Masih ada dekat-dekat sini lagi. 'Dia' datang dari sekolah asrama lain. 'Dia' datang sini sebab kitorang yang mengundang kehadiran 'dia'. Aku pun tercengang dengar. Terkejut pun ada. Takut tak payah cakaplah kan. Ustaz aku tu memang handal orangnya. Kau apa tahu? haha.


Kitorang masing-masing buat spekulasi sendiri mengatakan kes ni berpunca daripada sikap gedik masing-masing dan tidak menghormati waktu Maghrib iaitu senja. Memang ya pun. Waktu maghrib mende-mende cenggini memang banyaklah berkeliaran ke sana ke sini. Waktu itu pulak Aspuri bising giler dan mungkin sebab tu 'dia' berminat untuk buat kecoh sekali.


Bukan kes kena rasuk je. Kejadian pintu bilik kena ketuk macam nak pecah dibuatnya, aleh-aleh bukak tak ada orang pun kat luar kerap kali berlaku. Kalau korang nak tahu, bilik aku masa tinggal di asrama dulu, bersebelahan je dengan bilik air. So, boleh dengarlah kalau ada orang mandi ke bunyi orang flash jamban ke.


Ada satu hari dulu, aku dan 2 orang kakak senior bilik aku stay up sampai pagi nak study. Well aku memang rajin masa belajar kat asrama dulu ngeh.


SITUASI 1

Jam menunjukkan pukul 2 pagi. Dah tak ada orang lain lalu-lalang depan bilik aku nak ke tandas ke apa ke. Bilik aku memang menjadi laluan utama sebab depan bilik aku tu ada tangga. Pagi tu, kitorang terdengar banyak kali bunyi 'orang' flash jamban. Kitorang memang dah fikir lain masa tu tapi masih nak tunggu siapalah gerangan yang cirit-birit tak henti-henti tu. Tunggu punya tunggu, batang hidungnya pun tak nampak-nampak. Maka, kami bertiga pun buat-buatlah beranikan diri pergi sama-sama. Spotcheck sampai habis pintu tandas kami tolak seorang pun tak ada. Apa lagi, berterabur lari masuk bilik, kunci pintu dan tidur secepat yang boleh.


Ingat senang ke nak tidur kalau fikiran masih memikirkan tentang 'dia' je. Aku tetap keraskan hati dan kosongkan fikiran. Esok pagi bukak je mata aku dah ada kat bawah katil. Bila masa pulaklah aku terjelopok bawah katil. Aku fikir positif je mungkin sebab aku tidur buas sangat. Memang lena sangat kot aku tidur malam tu haha. Tapi aku bersyukurlah sebab kami bertiga tak nampak 'dia'. Buatnya dia adalah makhluk yang berbungkus kain kafan putih ada darah-darah tercegat depan kitorang, aku rasa kitorang dah terkencing kot haha.

http://1.bp.blogspot.com/-_ZpEqc6Gb4A/TYv5xunB9aI/AAAAAAAAETc/snexyNh17Z8/s1600/5182801841_37516127cd.jpg
SITUASI 2
Kejadian ni waktu bulan yang sama lepas berlaku kes rasuk tu. Aku dan kengkawan aku pergi bilik study nak belajar dekat sana lepas Light off pukul 11.30. Waktu pukul 12.30, budak2 lain dah mula beredar balik ke bilik masing-masing tapi kitorang masih bertenaga untuk stay up sampailah pukul 2 pagi.

Kitorang memang tak fikir apa-apa pun tentang 'dia' masa tu. Tapi, tetiba je 'dia' datang nak kacau kitorang. Tetiba je bulu roma kitorang secara automatiknya meremang. Apa yang kitorang perasan sangat, sebelum kejadian itu, ada seorang kakak senior yang nak masuk bilik untuk tidur, dia dah tutup semua tingkap di bilik study sebab kitorang sejuk sangat angin menerjah masuk ke bilik study. Tapi, macam mana pulak semua tingkap tu boleh terbukak semula?

Kawan aku yang agak tak berani pun terus ajak balik ke bilik cepat. Aku dan yang lain dengan beraninya pergi tutup balik tingkap yang terbukak tadi tu. Nasib baik jugaklah mende tu tak menjelma depan aku haha.


http://lh4.ggpht.com/_58AHIvJGD4A/Sb3vN-R3DuI/AAAAAAAAFi0/pHJ2PRafwcc/kuntilanak.jpg

SITUASI 3
Kes ini tak berlaku pada diri aku. Tapi, pada penghuni Aspura. Haa.. Kau ingat perempuan je ke gedik? Lelaki pun sama je haha. Budak2 laki cerita kat kitorang waktu hari yang sama berlaku kejadian rasuk tu, diorang nampak 'something' kat atas bumbung Aspuri di mana bumbung tandas yang sebelah bilik aku tu. Waaa.. Dekat benor lah tu aku dan 'dia'. Budak2 lelaki ni memang suke benor mengendap Aspuri nak nak waktu Light Off pukul 11.30. Itu je lah kerja diorang. Haa..Kan dah kena habuan korang.


***************************

Kejadian-kejadian cenggini terus berulang kali berlaku selama lebih tiga bulan sebelum bulan Ramadhan. Aku dah tak tahan dengan ujian ni terus ambil surat pindah sekolah. Tapi bukan ni je faktor aku pindah sekolah, terlalu banyak sebab-sebab yang mungkin akan aku ceritakan suatu hari nanti. Insya-Allah.

Berbalik kepada tajuk asal, ramai yang kata 'dia' akan ikut siapa yang menjadi orang pertama keluar dari sekolah tu. Itu aku tak tahulah sebab aku bukan orang pertama. Dah ramai pun tinggalkan sekolah tu sebelum aku. Tapi apa yang aku dengar lepas satu bulan aku keluar dari sekolah tu, 'dia' dah tak datang kacau lagi sebab sekolah aku tu jadi makin lengang dengan kekurangan penghuni. Tapi sekarang dah mula ramai semula. Baguslahhh.

Moral of this story
1. Jaga sikap waktu Maghrib. Dirikan solat Maghrib terlebih dahulu. Amalkan baca al-Quran selepas setiap kali solat.
2. Jangan mengendap Asrama Perempuan atau Asrama Lelaki haha.
3. Kalau rasa lemah semangat ke penakut ke jangan tinggal di asrama.

Panjang lah pulak entry aku kali ni. Aku memang tak suka buat entry panjang-panjang. Sebab entry pendek aku pun tak ada yang baca apatah lagi entry panjang cenggini. Apa-apa pun,


Thanks for reading my story if you are!




Bye-Bye!

24 Budak innocent yang comel:

Nazz@Purple said... Reply to comment

nazz mse study dulu..alhamdulillah..tk pernah tkena..dia tau naz tak kuar semangat..dia selalu kaco org kuat semangat je..

Cik Ice said... Reply to comment

HUHU..menakutkan..

Ayien Ocaca said... Reply to comment

tak suke cite hantu !!!!
sebab yien mmg pnakut....
tgk pic kat atas tu pon yien terkejot...HAHA

mr.curly said... Reply to comment

nk tambah 1lg kt moral of the story tu..jgn berasmara kt asrama..renung2kn, selamat beramal..hikhik

shafiqabdshukor said... Reply to comment

dahsyat gak sekolah kan...

Karimah Macho said... Reply to comment

aku dulu pon duduk asrama gak, skrg tk dah sebab ade masalah, yg pastinye bkn sbb hantu,,hehe.. mcm2 cite gak aku dgr..sama mcm ko gak, msti ade yg kene rasuk.. tpi aku mmg takpenah ah kena rasuk .. akak2 senior biasanya...mmg tyme magrib kite tkleh lagho sngat..mnde tu cepat masuk .. tapi alhamdulillah stakat ni aku tkpenah nmpak lgi ah .. cumapenah rase kehadiran 'dia'.. tapi skali je ah..

naga said... Reply to comment

Kalau ikutkan tilikan Naga ya tuan punya blog. Hantu itu akan ikut orang yang buat citer pasal dia..kikiki....

Tini Fattah said... Reply to comment

cerita hantu ya...ehmm akak tk suka lah hehehehe bikin seram je....nnt terimbas je balik hahahahaha **akak ni penakut kn kn *** best jugak adik cerita tu pengalaman time kt asrama....nah klu anak akak baca ni tk nk lah dia tinggal asrama hehehehe.

cik fyza said... Reply to comment

adess..sumph seremm kot baca [=="]

Bell Purple said... Reply to comment

waaaaaaaaaaaaaa , seram k0t ^^ hehe

Ezzattie said... Reply to comment

aku rasa entry aku ni tak seram sangat lah :(

tapi kalau baca time malam-malam memang seram kot.hihik

Bell Purple said... Reply to comment

klu bace mlm2 seram la , huhu. tp , gmbo dye tu ha . keh keh keh , seram lorh

Wanie Anina said... Reply to comment

best.

KKwangie ♥ said... Reply to comment

Eh takutnya -___- dengan bonus gambar hantu lagi tu.Hahahaha.Seram bab2 hantu asrama ni XDD

afzalsukasuki said... Reply to comment

punya lah takut..kalah cerita seram Johnny English ni!Haha

*kalau dah kena btg idong sendiri..mmg lari tak cukup tanah la.mintak2 dijauhkan ye

Si Manis Butterfly said... Reply to comment

bila bace ni pn rase takut gak...
klu bab antu , dieba mmg sgt2 takut...

//Balqis Yoseob said... Reply to comment

Saya tak jadilah duduk asrama T^T

kpah k-poh said... Reply to comment

esok baru datang baca...ni dah malam ni...

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said... Reply to comment

Seram nya :D.. Dulu kita sekolah asrama gak.. depan kubur.. seram habis.. Malam2 dgr org main guli. menjerit, lari kat tangga.. Tapi belum pernah kene histeria..skrg kita dah pindah sekolah :D

Noramira Kassim said... Reply to comment

naik seriau bulu romo saya!saya xbaca kat part yang ada gambor tu'takuttttttt'sy dulu pn dok asrama gak'Alhamdulillah' xpernah terkena..tp time pergi camp pengakap..ada kejadian yg pelik tapi benar..mls nak citer

azrinna said... Reply to comment

Waktu magrib adalah waktu benda2 tu pulang ke 'rumah masing2'. Bila kita tk hormati waktu magrib seolah2 kita agung2kan benda tu pulang ke rumah mrk.

anis neesa said... Reply to comment

naseb baek tak ddok asrama.. hihi :D

ctk said... Reply to comment

waaaaaa..npe banyak sangat gmba p*****..ct lemah ckit ngan mereka2 itu..huhuh

JaLi AshBurn said... Reply to comment

sabar je lah, . . . kite dengan mereka sama2 menumpang hidup di atas bumu milik Allah, . . . terpaksa kongsi dunia ni dengan diorang, . . . walaupun alam berlainan dimensi, . . =)