Kerja selalu tertangguh

Assalamualaikum

Selalu benor aku meng-update blog kan? Ah, pedulik apa aku. Masa yang diberikan ni lah kena guna dengan sebaik yang mungkin haha.

Okay straight to the point tanpa belok mana-mana singgah rumah Mak Jah untuk mengumpat jiran sebelah rumah aku, aku nak cerita pasal kerja yang selalu tertangguh. Alah, sebut pasal mende ni, kita semua pernah buat kan. Malah menjadi satu habit buat kita. Melainkan kau ni memang rajin tahap orang gaji yang selalu buat kerja rumah tanpa gaji satu sen pun. *perasan tak aku jadi makin mengarut, kenapa? Faktor sekeliling mungkin.

Baiklah. Aku mengaku yang aku memang suka tangguh kerja. Contoh situasi;

Pukul 11 tengah hari
Mak : Adek, pergi sidai baju sekarang. Nanti baju tu bau hapak.
Aku : Ye..Jap gi adek sidai lah. Ngah layan entry mamat handsome dalam blog ni.

5 jam kemudian...
Mak yang baru keluar dari biliknya untuk spotcheck baju yang dah dibasuh tadi sama ada telah disidai atau belum oleh aku.

Mak : Adekkkkkkkkkkkkkkk! Kenapa baju tak bersidai lagik ni?
(panjang panggilan adek tu 12 harakat)

Adek : Ohh! Ha'ahlah. Adek lupa. sorry sorry sorry sorry naega naega naega..babiy *Wtf nyanyi lagu SJ ni?

*****************************
Okay. Kalau pasal kerja tertangguh melibatkan antara aku dengan mak aku tak apalah. Masih boleh dikasihani lagi. Anak dia kan. Kalau dengan cikgu, ketaq lutut dah jawabnya.

Kadang-kadang kalau diikutkan hati aku ni, nak je bagitahu alasan yang agak munasabah dekat cikgu kalau tak siap kerja sekolah.

1. "Cikgu, semalam memang azam saya nak buat kerja sekolah yang cikgu bagi ni sampai siap, tapi pen saya habis dakwat lah. Sebab tu sempat tulis tarikh dengan hari je."

2. "Cikgu, semalam mak suruh jaga adik-adik saya. Dia pergi tolong Mak Limah potong bawang untuk buat kenduri tahlil esok. Alaa Mak Limah.. Cikgu kenal kan?"

3. "Cikgu, semalam saudara-mara saya datang. Kecoh satu rumah sampai saya tak boleh nak buat kerja sekolah ni. Nak mintak diorang senyap kang macam kurang ajar pulak. Cikgu kan pernah ajar adab menghormati tetamu."

Agak-agak alasan macam ni, memang dah dapat surat berhenti sekolah kot kalau diamalkan sebanyak 2 kali. Jadi, aku nasihatkan guna pakai sekali sahaja.

*****************************
Tapi kan, kenapa kita selalu tangguh kerja ea? Okay ini mungkin aku punya sebab kenapa selalu tangguh kerja;

1. Tiba-tiba je malam tu ada citer syiok punya kat TV. Lepas habis citer tu, citer tu. Pastu citer tu pulak. Sampai mak aku suruh masuk tidur haha.

2. Tidur petang sampai tak sedarkan diri. Bangun tidur "oh dah pukul 6 pagi, indahnya."

3. Haa ni selalu terjadi sejak internet ada kat rumah aku. Kira-kira 4 tahun yang lalu. Selalu online.

4. Pemalas. *Fullstop

Korang pulak, kenapa selalu tertangguh kerja?

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

14 Budak innocent yang comel:

Saia Budax Lanun said... Reply to comment

Assalam hahaha.... memang selalu lah mizz Ezzat... bnyak gak sebabnya...huhuhu... kalau dah tengok rancangan yang best kat TV tu mulalah kerja aQ tu tak siap...huhuhu

Wanie Anina said... Reply to comment

memang kau. kadang2 mandi pun ko tertangguh.

yaya_flanella said... Reply to comment

rasanya sebab utama mesti internet. kan kan? hee.. adik2 semua kalau tak tarik broadband keje mmg tak jalan la..

Irhanatul Khazira Ishak said... Reply to comment

sebab fb n blogger la zira salu tertangguh. salu jadi muke last minute nak wat kerja. HAHAHAH.
org putih kate PROCASTINATE :)

JaLi AshBurn said... Reply to comment

ish ish, . . . pemalasnye anak orang ni, . . . semoge berjaye menjadi seorang gadis yg rajin bile dewasa nanti, . . . . =)

Amirah Ali Hairuddin said... Reply to comment

sebab saye malas. nak buat mcm mane. dah lame terpaksa terima hakikat tu;p
heeee :)

3no gr33ny said... Reply to comment

yang utama malas kot..then lalai ngan keje xberpaedah lain..cam bw ni..huhuk

Eyda Dania said... Reply to comment

erk..smue diats..slalu trjdi kt eyda...slalu kne dgr mak membebel..hehe

AdibahAzman said... Reply to comment

semua entry semua buat saya gelak

Khayrin Jamila said... Reply to comment

memang la.. susah nk buang habit tangguh2 ni.. especially bila dah dpn laptop + internet.. T^T

kim heeruul said... Reply to comment

dulu time sekolah pernah la..
skrg dh kerja,tak pernah da..hihi

Youpie Eppy said... Reply to comment

sebab bz on9 :)

Diyana said... Reply to comment

tertangguh kerja sebab malas nak buat lepastu suka buat last minute !

Ayien Ocaca said... Reply to comment

tido...mls and on9....
yup...
tu la pilihan yien...
hehe