Senggugut? Haid tidak teratur? Must Read This!

Assalamualaikum

Entry ni especially untuk kaum wanita seperti aku. Tapi, kalau ada lelaki yang nak baca, kot kot korang ada adik, kakak, isteri yang mengalami period pain atau haid tidak teratur, aku ada jalan penyelesaiannya. Aku jenis yang open-minded di mana kali ni aku akan ceritakan masalah yang aku alami dan tanggung selama ni.

http://www.uruttradisional.com.my/wp-content/uploads/2011/12/senggugut.jpg
Setiap bulan aku akan hadapi masalah senggugut bila mana waktu tu kaki aku cramp, perut aku memulas-mulas, lenguh pinggang yang teramat. Siap boleh guling-guling dari atas katil sampai ke dapur. Aku rasa orang yang mengalami senggugut macam aku pasti tahu kot macam mana 'indah'nya sakit ni.

Nak tahu aku bertanggung pada ubat apa masa mula-mula aku senggugut dulu? Aku telan 2 biji Panadol dan sapu minyak angin Afiat yang warna hijau tu. Telan sapu semua tu bukan terus elok, tapi ada lah rasa sedikit lega. Lepas 5 6 minit, senggugut tu datang balik. Senang cakap, masa tu telan la berapa papan panadol pun, tetap sakit. Sapu la sampai habis satu botol minyak angin tu, tetap sakit.

http://3.bp.blogspot.com/_gQbLhYQDz7U/TFGhW6U8P6I/AAAAAAAADQE/PtRg3c5hoXc/s400/periodpain2.jpg
Dulu, haid aku tak teratur. Sekejap ada, sekejap tak ada. Macam biskut chipsmore pulak. Magic gituh. Datang 2, 3 bulan sekali. Memang manusia tak normal betul. Tapi, sekarang, aku hitung hari je bila nak period. Siap tanda kat kalendar. Kata orang, sediakan payung sebelum hujan. Tak ada lah bila jalan gi bandor, tah tibe "Alamakkk, aku period lah. Cam mane ni, cam mane ni?" Mula lah nak gelabah bagai.

Tapi apa yang aku nak cerita kat sini, bukan pasal minyak angin, panadol, jenama tuala wanita tu semua. Aku nak share dengan korang semua, benda apa yang aku makan sekarang sampai senggugut pun dah tak ada. Tarikh nak period pun tepat. Kira aku dah tahu bila nak period. Hebat kan? Kuasa Allah. Dia bagi penyakit, dia bagi penawarnya. Alhamdulillah.

http://2.bp.blogspot.com/-cQwYNilBhvo/TsfBzDaA0pI/AAAAAAAABG0/bZWHRiynIVA/s1600/IMG_1203.JPG
Jadi, aku nak memperkenalkan kat korang semua produk Mexorea Catalyst. Mungkin ada di antara korang yang dah tahu pasal produk ni, tapi kemungkinan besar jugak ada yang masih menderita tak tahu ubat apa yang boleh hilangkan senggugut semua tu.

Aku nak pesan kat sini, jangan ambil mudah, ambil ringan dengan masalah senggugut dan haid tak teratur ni. Ramai orang cakap kat aku

"Orang senggugut ni, bila kahwin nanti payah nak dapat anak."
"Orang senggugut ni, bila nak beranak nanti, susah."
"Orang senggugut ni, risiko untuk mandul tu tinggi tau."

Memang semua tu kerja Tuhan. Anak tu rezeki dan anugerah daripada Allah. Beranak pulak dah konfem memang susah. Tapi,selagi kita hidup, kita mampu, kita diharuskan mencari penawar sesuatu penyakit tu. Bukan hanya sekadar "Alaa. aku redho je la." "Tak pe la. dah nasib aku macam ni."

Don't Give Up! Jangan nak redho sangat lah. Sanggup ke korang alami senggugut setiap bulan? Secara jujurnya, aku memang tak sanggup. Aku jugak tak sanggup nak tengok kaum aku sakit macam mana aku rasa dulu.

http://1.bp.blogspot.com/_MbD7oltpE5o/S3d8WgHVj7I/AAAAAAAAAOY/7r_RpSC_iG8/s320/period+pain.jpg
Aku pasti, mesti dalam pikiran korang sekarang,

"Elok ke bende ni?"
"Bagus ke?"
"Nak cuba, tapi takut ada kesan sampingan laa."
"Tak de duit lah. mahal sangat tu."

Korang jangan pikir panjang-panjang pasal benda ni. Sekadar melabur RM40 untuk diri sendiri, tak ada salahnya kan. InsyaAllah jika diizinkan Allah, masalah korang akan selesai. Lagi satu nak diingatkan di sini, semua produk Catalyst tiada side effect. Sekali lagi, tiada side effect.

Kalau korang nak order, nak beli Mexorea ni, boleh PM Facebook aku. Atau SMS aku di 0145232010.

Seriously, aku memang nak tolong korang semua. That's why aku share pasal benda ni. Aku harap korang tak pikir yang bukan-bukan ye. Kalau ada apa-apa masalah, boleh tanya aku. Walaupun aku bukan Doktor, nurse, pakar sakit puan semua tu, tapi insyaAllah aku boleh jawab. Sebab aku bakal Pensyarah. haha tahpape.

Okaylah, anyway korang boleh tengok blog Zatie Catalyst.

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

14 Budak innocent yang comel:

❤ LoVe Cik Fia ❤ said... Reply to comment

awesome.. :)

•♥• EYJA •♥• said... Reply to comment

what a nice info , eyja selalu senggugut time first day in period je . tapi eyja banyak buat solat sunat , then lepas tu okay . alhamdulillah :) tapi info nih sangat berguna :) terima kasih ya bagitahu :)

~ieda~ said... Reply to comment

klo x senggugut tp c.brt cmner plak yea??2 la yg kena trma stp bln... ^_^

Ezzattie said... Reply to comment

@❤ LoVe Cik Fia ❤ thanks!

Ezzattie said... Reply to comment

@•♥• EYJA •♥• same2. sharing is caring :)

Ezzattie said... Reply to comment

@~ieda~ amalkan selalu minum air. vco softgel pun dapat melegakan sakit perut, cirit birit dll.

MisEyz BLurz said... Reply to comment

tag u here^_^
http://miseyz.blogspot.com/2012/01/contest-blog-paling-cun.html

eva said... Reply to comment

huhuh....trok jugak segugut.. so far alhamdulillah eva xda segugut tym period.. adek yang ada masalah.. nak jugak rekomen utk adek nanti.. thx 4 sharing ;)

Ezzattie said... Reply to comment

@eva Alhamdulillah..kadang2 tu Allah bagi kesakitan pd org yang mampu menanggungnya shj.

elok tu. rekomen kat adek ye. :)

Munirah Shamsudin said... Reply to comment

Kalau senggugut memang seksa wuuuuhhhh.

D'Nur Suffi Shopalista said... Reply to comment

sahring is caring.. thanks dear !

bella luna said... Reply to comment

aku pun selalu senggugut, tapi sejak dua menjak nie, senggugut tu mcm dah tak berapa nak ade, lau ade pun tak de la teruk sampai guling2,and satu je yang aku amalkan, tak minum ais and selalu amalkan minum air suam bile nak dekat2 period, and it works,. bdw, nice info, maybe boleh beli and prepare tuk masa depan, mana tahu pain tu nak dtg balikkan;D,..

PopkoRn said... Reply to comment

korn da terbace neh cm ne? ahaha...
senggugut ni err.... nk komen pe eh...
haa.. korn ad membe, die ni ala2 tomboi la... membe rpt nie sbb korn slesa kwn dgn die.. die ni pempuan yg hai kering.. nk tgk die nangis mmg susah laa... tp one day die kne senggugut, nahh... nangis x henti2... sian lak korn tgk die,,, kalu x, xpenah ade secebis rase kesian kat die.. wakaka.. tp aku syg membe aku 2 sbg kawan selamanya...

shafira aida said... Reply to comment

good solution..but jgn mkn panadol pink tu..xbagus sebenarye..juz jge pemakanan je..sy pon senggugut jugak..tp bile dah 18 thun..mkin kurg ckit.. :) thnx for sharing :)