Pesanan dari mak

Assalamualaikum

Kadang-kadang kalau aku bosan tak tahu nak buat apa, mesti aku akan terkenangkan kembali kisah silam aku waktu kecik-kecik dulu. Ada kenangan yang boleh membuatkan aku tersengih-sengih seorang diri sampai orang ingat aku tak siuman, ada kenangan yang aku rasa benci dan tak nak ingat langsung.

Tapi, bukan itu yang aku nak cerita. Hari ni aku nak ingat kembali pesanan-pesanan dan nasihat daripada mak aku. Apa-apa pun, aku nak ucapkan terima kasih sangat sangat sangat kepada mak aku sebab selalu pesan macam-macam dekat aku. Waktu nak masuk asrama, pergi bandar dengan kawan-kawan, nak pergi sekolah. Senang cakap mulut seorang ibu ni tak pernah lekang dek pesanan kepada anak-anak.

Lagi terserlah kasih sayang seorang ibu sewaktu kita terpaksa berpisah dengannya. Waktu tu lah macam-macam mak kita pesan. Di bawah ni antara pesanan yang selalu mak aku pesan dekat aku. Mungkin mak korang pun selalu pesan macam ni jugak. Mungkin.

Pesanan nak pi study oversea :p

1. Solat jangan tinggal
Ini wajib akan disebut oleh mak aku kalau nak pergi mana-mana. Siap cakap lagi "Jangan tinggal solat. Subuh bangkit sembahyang 2 rakaat, Zuhur, Asar, Maghrib, Isyak." Hehehe.

2. Jaga diri elok-elok
"Yes, i will." huhu. Ayat ni jelas menunjukkan mak kita nak kita jaga diri baik-baik dan tidak melakukan perkara yang jahat.

3. Makan ikut masa
Mentang-mentanglah aku kuat makan, awal-awal mak aku pesan. Mungkin mak korang tak pesan macam ni. Tapi mak aku ye. Sebab pantang dapat makanan, semua aku telan.

4. Jangan ikut orang tak tentu hala
Mak mana tak sayangkan anaknya. Mestilah mak kita tak nak kita berkawan dengan orang yang tak baik.


5. Belajar sungguh-sungguh
Yeah. Pi study jauh-jauh, study pun mestilah sungguh-sungguh. Bukannya nak bercintan-cintun, kaple mapley semua tu.

Sebenarnya banyak lagi pesanan yang mak aku selalu pesan. Cuma aku boleh ingat 5 ni je. haha. Apa pesanan mak korang pulak?

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

Tips buang sikap malas

Assalamualaikum

Tips ni sebenarnya aku buat untuk diri aku. Tapi bila aku pikir-pikir balik, apa salahnya kalau aku nak kongsi dengan korang macam mana nak buang sikap malas yang ada dalam diri kita.

Sebenarnya susah nak buang sikap malas ni. Especially pelajar. Macam aku. Malas nak pergi sekolah, malas buat homework, malas iron baju sekolah. Kalau korang rasa korang pun dua kali lima dengan aku, apa kata sama-sama kita ikut tips di bawah ni. Belum torai belum tahu. Ye dak?

1. Berimaginasi tinggi
Cuba bayangkan apa akibat yang akan kita dapat bila selalu malas. "Kalau aku tak buat kerja sekolah yang cikgu bagi ni, mungkin esok aku kena lari sekeliling padang enampuluhlapan pusingan." "Kalau aku tak pergi sekolah ni, mungkin esok kena lempang laju-laju dengan bapak aku."

2. Tanya pada diri sendiri
Tanya diri kita "apa bagusnya daripada sikap malas aku ni? Esok lusa, kena buat jugak kerja sekolah yang cikgu bagi tu."

3. Jangan suka menangguh kerja
Kot iye pun dah letih bekerja selama 5 minit, janganlah berehat lama-lama. "Hurm, aku dah study lima minit, rehat kejaplah dua jam. Nanti boleh sambung balik." Kalau rehat lama-lama ni, semangat untuk sambung semula tu sangatlah tipis.

4. Bayangkan kesan positif
Cuba bayangkan apa yang kita akan dapat daripada sikap rajin kita. Contohnya, "Kalau aku dapat result gempak, mesti dapat RM500 daripada mak bapak aku."


5. Tampal kat dinding
Senaraikan kenapa nak buang sikap malas ni. Pastu, tampal kat dinding bilik korang. "Aku nak buang sikap malas aku ni sebab aku benci orang asyik panggil aku pemalas". "Aku nak buang sikap malas aku ni sebab hari-hari kena denda tak siap homework.Malu woo!" Haa, barulah boleh berubah. kan?

6. Dekati rakan yang rajin
Ini pun salah satu cara yang berkesan untuk jadi rajin. Yelah, kawan kan lebih mempengaruhi kita. Kalau kawan kita rajin, tak mustahil kita pun akan rajin. Sebab tu kena pandai pilih kawan.

Okay, ini antara serba sedikit tips yang mungkin boleh mengubah diri kita supaya menjadi lebih rajin. Udah-udah ler tu asyik malas je. Bila negara kita ni nak maju? Kadang-kadang aku cemburu tengok rakyat Jepun yang sangat rajin. See? Maju kan negara diorang.

Ada tips lagi? Kongsi-kongsilah sikit dengan aku.

Thanks for reading my story if you are!


Bye-Bye!

Jalan jalan cari makan

Assalamualaikum

Entry ni fully story about my Saturday's life.

Pada hari Sabtu yang lepas, saya dan rakan-rakan telah *aku tahu ayat ni skema tapi apa boleh buat, sudah tertaip. Okeh. Kelmarin aku hang out dengan kawan-kawan aku. Korang tahu? Ramai artis tidak membuat persembahan sebab artisnye pun tak ada adoi nye pun. *starting macam sial jek.

Baiklah. Hari jumaat ri tu, kawan-kawan aku decided nak keluar bandar hari Sabtu. Jadi malam tu dah tepatkan masa iaitu pukul 10 pagi. Then, aku pun setuju lah. Malam tu pulak aku tak boleh tidur. Jadi, aku layan cerita korea sat. Protect The Boss. Gelak sakan aku dibuatnya sampai pukul 3 pagi dan aku pun dah ngantok terus tidur. Pukul 6 pagi tu aku bangkit solat Subuh dan tidur balik.

Aku terjaga dalam pukul 9.45 pagi sebab dengar bunyi orang hantar SMS berulang-ulang kali. Aku punya terkejut macam nak mati memang rasa nak mati dah time tu. Ikutkan hati dah tak nak pergi tapi janji woi kena tepati. Maka, aku berjaya sampai di tempat yang dijanjikan. Alhamdulillah. Mandi? Tak payah tanyalah. haha *Ingat aku desperate sangat ke sampai tak mandi?

http://www.thezenithhotel.com/nearby/img1.jpg
Sesampai di East Coast Mall, perkara pertama yang aku buat adalah carik tali pinggang. Argh, sangat malu aku rasa time tu sebab baru aku perasan aku tak pakai tali pinggang. Patutlah aku rasa pinggang aku makin lebar je. Aku dan kawan-kawan pun bergegaslah ke Carrefour. Mak aihh! Mahal giler tali pinggang. Kalau aku tahu lah reganye cam tu, baik aku mintak tali rafia kat kedai mamak je. Tapi apa boleh buat, terdesak giler kot.

Aku dah malas pikir pasal hal tu, terus ajak kawan makan di Pizza Hut memandangkan dompet pun masih 'kembung' dan perut aku pun duk meraung-raung mintak diisi. Aku order Honey BBQ Chicken Wings sekadar mengalas perut.
http://farm6.static.flickr.com/5082/5309752804_cef63eb09e.jpg
Habis melantak, barulah kitorang memulakan operasi perabih duit mak bapak. Tapi, aku tak guna duit mak ayah aku laa. Bukan nak berlagak atau apa, tapi yelah. Aku jujur mengatakan duit aku adalah duit hasil peluk titik aku sendiri. huhu. Macam-macam aku beli. Sneakers, baju, gelang, keychain untuk kakak tersayang, kasut sekolah*awal giler aku beli.persediaan awal lah katakan

Lepas solat Zohor, aku pun dah rasa lapar semula. Terus ajak kawan-kawan pi makan lagi. Kali ni di Mama Chops Papa Grill. Ye, aku masih lagi mampu berlagak makan di tempat macam tu.
http://1.bp.blogspot.com/_T763BOi2tzI/TUTpuVE5F6I/AAAAAAAAAQU/pN_r2EBwSjY/s1600/DSC00239.JPG
Setakat order Oriental Rice Chicken Chop dengan air kosong, boleh laa. Haha.


Jadi, aku pun mintak tolong kawan aku, Maisarah tanya kat abang waiter tu kenapa mengapa. Kalau aku pergi tanya, mahunya berkecai kepala dia kang haha. Rupa-rupanya, makanan yang aku order tu tak ada dalam senarai. Cett, perasaan aku time tu memang nak bunuh ayam-ayam yang ada kat dalam kuali di dapur tuh. Tapi apa boleh buat, bukan nasib aku nak rasa Black Pepper Chicken Chop. Aku pun cancelkan je lah niat aku tu.
http://www.noodlestation.com/images/foodmenu_western-chickenchop_blackpepper.jpg
Dalam pukul 5 petang, kitorang lepak pulak kat cafe sebelah Starbuck Coffee. Actually, aku lupa nama cafe tu. That's why aku describe macam tu. haha. Aku sambungkan semula niat aku nak makan chicken chop sambil menunggu mak kawan aku jemput kitorang. *ceh ayat aku


Pukul 5.30 petang, aku dah berada di dalam kereta. Waktu tu hujan agak lebat. Jalan pulak jammed. Jammed mengalahkan bandar Kuala Lumpur. Mak aku pulak sebok dok tanya-tanya 'kat mana nih?' 'dah balik belum?' 'bila nak sampai rumah?' . Soalan macam aku pi study oversea 4 tahun tak balik rumah beraya.

Dalam pukul 7.30 malam aku pun sampai. Terima kasih kepada mak Elis kerana sudi hantar aku sampai di hadapan pintu rumah dengan selamatnya. huhu. Tamat sudah kenangan semalam. Malam tadi, kira punya kira berapa jumlah yang telah aku perabihkan, mahunya beratus jugak. Pehh! Melampau sakan aku shopping semalam. Makan pun dah RM50++

P/s: Siapa yang duduk Kuantan, maybe korang tahu nama cafe yang aku maksudkan tu.

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

Segmen Popkorn : Kreatif ke haku berakronim?

Assalamualaikum

Perasan tak aku ni asyik join segmen je? Kadang-kadang bila aku blogwalking je, mesti terjumpa segmen-segmen yang menarik. Jadi, aku tertarik dengan segmen yang dianjurkan oleh PopkorN. Aku suka dia ni. Eh, jangan salah faham. Maksud aku, aku suka dia ni sebab selalu komen kat entry aku. *terharu

http://3.bp.blogspot.com/-Wi0IKtPw8RE/TrVruOxQW7I/AAAAAAAAAD8/xxCMivNSv6U/s1600/segmen+popkorn+-+Copy.png

Baiklah. Segmennya bertajuk "Kreatif ke haku berakronim?" Aku tak tahu lah aku ni kreatif ke tak. Tapi yang pasti aku nak cuba. Jomlah reramai join segmen ni.

P - Popkorn dan
E - Ezzat sangat
R - Risau bila
T - Tak
A - Ada orang
M - Mahu join segmen ini
A - Ada aku kesah?

Okay. Agak pelik aku berakronim. Sebenarnya aku pun tak berapa reti nak berakronim. Hentam saja laa.

Korang nak join? Klik banner di atas. Tarikh tutup 14 November 2011.

Aku tag Pyka, Nazuerah, Mushie

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

Apa erti kecantikan pada kamu?

Assalamualaikum

Aku nak bagi warning awal-awal. Entry aku ni bukan nak cerita pasal tutorial inginkan wajah yang cantik, produk kecantikan, petua hilangkan jerawat, parut, kedut atau apa-apa yang berkenaan dengan muka.



Sebenarnya aku tertarik dengan satu segmen yang dianjurkan oleh Amalina iaitu segmen : Apa erti kecantikan pada kamu? Baiklah. Jadi, aku memilih untuk menceritakan tentang salah satu kecantikan dalaman seseorang wanita iaitu sikap. Cantik dalaman maka cantiklah luarannya. Aku selalu dengar ayat "Kalau muka cantik tapi perangai buruk, tak guna jugak." Macam citer Soffiya *tetibe
Kalau sikap cantik, mesti ramai orang suka. Ye dak? Jadi, apa kata kita sama-sama munasabah diri masing-masing. Tanya diri kita;

Orang suka ke dengan sikap aku yang macam ni?
Orang meluat ke dengan sikap aku yang tergedik-gedik terkinje-kinje ni?

Haa.. Pernah tak terfikir apa pandangan orang tentang diri kita? Pernah tak munasabah diri sejenak? Pernah tak orang tegur sikap kita yang tak berapa cantik?

Ramai orang di sekeliling kita yang sentiasa memerhatikan gerak-geri kita, yang selalu memerhatikan sikap kita. Nak cantik tapi perangai buruk, macam mano tu? Jadi, sikap mesti kena cantik. Baru orang pandang kita ni cantik walaupun muka tak cantik. Redho je lah. Haha

P/s: Aku tak ada lah obses untuk cantik pun. Cukuplah sekadar hati bersih tanpa hasad dengki, iri hati dan benci.

Aku tag : Lyana M, Nabila, Eyka

Yang telah ditag, silalah join okay.

Aku tak ada gambar yang cantik. Aku cuma ada gambar kucing comel je :p

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

Mood : Contest

Assalamualaikum

Sebenarnya entry ini pendek je. Bukan nak meluahkan perasaan tapi nak bagitahu mood aku sekarang. Bukan mood yang nak caci maki orang, tapi mood nak sokong orang. Baiklah. Mukadimah macam tak berguna langsung.

Aku sebenarnya dalam mood giler contest. Secara jujurnya, aku giler hadiah. Thats whylah nak join mana-mana contest. Jangan pengsan ye kalau nampak aku di mana-mana. Jangan sampai termimpi-mimpikan aku pulak. Ayat macam mintak masuk hospital empat puluh lapan hari.

Jadi, sesiapa yang nak tag aku untuk join mana-mana contest ke, dipersilakan. Tapi, ada 1 syarat. Aku tak akan join contest yang berkenaan dengan photo. Contoh, Contest Post Paling Bergaya, Contest Photo Paling Cool, Contest Photo Comel, Contest Photo Huduh dan macam-macam lagi.

Sebab? Aku tahu blogger yang lain mesti benci tengok muka aku. Dan aku pasti, aku tak akan menang pun.

Thanks for reading my story if you are!


Bye-Bye!

Aku dan kucing

Assalamualaikum

Masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat korang semua yang beragama Islam. Dah makan daging lembu belum? Em raya haji ni aku duduk kat rumah je sama seperti raya puasa. Tak payah nak tunjuk simpati sangatlaa kat aku. hee

Back to the topic, hari ni aku nak cerita pasal kucing.

Tak suka kucing.
Apa yang comel sangat pasal kucing nih?
Menyusahkan je kucing ni.
Taik bersepah depan rumah.
Kucing busuk.
Kucing jahat.

Ayat-ayat kat atas ni selalu aku dengar dari mulut makcik-makcik kat pasar yang sedang berborak kosong. Bermula dari kucing curi ikan sampai lah kucing tinggal taik depan rumah.

Sebelum terlupa, ada 3 4 orang tanya aku, kucing-kucing yang ada dalam setiap entry aku tu kucing aku ke kucing angkat ke kucing jiran? Of course lah bukan kucing aku. Aku tak de kucing.

Walaupun aku tak ada kucing kat rumah tapi aku suka kucing sebab banyak persamaan antara aku dan kucing. Haa..ko ada? Tapi kitorang pun ada perbezaan jugak. Disebabkan ada perbezaanlah hubungan kami begitu akrab seperti magnet yang berlainan kutub. Contohnya;

Persamaan : Kucing suka makan ikan. Aku pun suka makan ikan.
Perbezaan : Kucing makan ikan mentah. Aku makan ikan goreng.

Persamaan : Kucing comel. Aku pun comel. erk
Perbezaan : Kucing lagi comel dari aku. *yelah yelah.aku mengaku.

Persamaan : Kucing suka bergaduh. Aku pun suka bergaduh.
Perbezaan : Kucing gaduh ganas. Aku gaduh manja. haha

Persamaan : Kucing berbulu. Aku $%*&$!

Sudahlah. Terbukti bukan? Haa..sebab tulah hidup aku tak boleh dipisahkan dengan makhluk yang comel ni. Siapa kata tak comel, korang memang buta. Buta mata dan buta hati. Kejam tak ayat aku? haha

P/s: Aku tak faham kenapa ada manusia yang sanggup bersikap kejam dengan kucing. Kenapa wujud manusia yang sanggup pijak kucing dengan kasut high heel, yang makan kucing? Kenapa?!! Argh!!! *terlebih sudah tanda seru

Thanks for reading my story if you are!


Bye-Bye!

Study last minute

Assalamualaikum

Aku tahu korang mesti baru lepas exam final kan. So how? Study last minute ke?
Apa tu? Tak payah terangkan, korang semua dah tahu. Ye dak? Tabiat ni sebenarnya ada baiknya ada buruknya. Tapi yang kita semua selalu nampak, keburukannya sahaja. Baik? Tak pernah nak pikir. Eh! Aku bukan nak ajar korang study last minute okeh. Kang ada mak bapak datang serang aku pulak.


Keburukan study last minute yang selalu orang dok cakap bahkan cikgu pun selalu larang kita study last minute;

1. Tak dapat nak cover semua topik.
2. Memberi kesan kepada kesihatan kita.
3. Tertekan.
4. Tak cukup tidur.
5. Keputusan menjadi teruk.
6. Bunuh diri.haha tipu

Ada sesetengah orang, mungkin bukan sesetengah, separuh pun tak jugak, diorang yang study last minute ni boleh dapat result gempak. Ha pe citer tuh? Ye. Memang tidak dinafikan ada yang study last minute ni akan dapat result gempak. Contoh terdekat? Aku. Okay tipu lagi. Kawan akulah.

Meh aku story sikit pasal dia ni. Tutup mata ye kalau nak baca. Nama, aku taknak sebut. Dia ni tak nampak study sangat, tapi bila esok pagi nak exam, baru study. Dapat result gempak giler. Aku memang jeles. Nampak tak nampak tak >.<'


http://www.quitor.com/wp-content/uploads/2009/12/cat-reading-a-book-with-glasses-600x384.jpg

Sebenarnya, dia ni selalu beri perhatian waktu cikgu mengajar. Kalau tak faham sikit je, on the spot tanya cikgu. Dia ni memang 'belajar untuk hidup, bukan belajar untuk periksa'. Kalau boleh, selagi dia tak faham, dia nak jugak cikgu jelaskan sampai dia betul-betul faham.

Pergh! Kalau aku kan, simpan dulu soalan buat pekasam, esok lusa baru tanya. Itupun kalau aku ingat. Jadi, jangan ikut aku ye adik-adik. erk. Jadi di sini ingin aku tegaskan supaya bersama-samalah kita membanteras tabiat tak berapa nak sihat nih. Wah aku ni dah macam berkempen pulak. Lantakk.

Thumbs up untuk korang yang tak pernah study last minute. Tapi kalau tak study langsung tu tiba-tiba dapat result gempak, tak tau nak cakap apa. Memang hebat! Hebat dalam membawa buku ke dalam dewan peperiksaan.

P/s: Korang pernah study last minute tak?

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!