Study last minute

Assalamualaikum

Aku tahu korang mesti baru lepas exam final kan. So how? Study last minute ke?
Apa tu? Tak payah terangkan, korang semua dah tahu. Ye dak? Tabiat ni sebenarnya ada baiknya ada buruknya. Tapi yang kita semua selalu nampak, keburukannya sahaja. Baik? Tak pernah nak pikir. Eh! Aku bukan nak ajar korang study last minute okeh. Kang ada mak bapak datang serang aku pulak.


Keburukan study last minute yang selalu orang dok cakap bahkan cikgu pun selalu larang kita study last minute;

1. Tak dapat nak cover semua topik.
2. Memberi kesan kepada kesihatan kita.
3. Tertekan.
4. Tak cukup tidur.
5. Keputusan menjadi teruk.
6. Bunuh diri.haha tipu

Ada sesetengah orang, mungkin bukan sesetengah, separuh pun tak jugak, diorang yang study last minute ni boleh dapat result gempak. Ha pe citer tuh? Ye. Memang tidak dinafikan ada yang study last minute ni akan dapat result gempak. Contoh terdekat? Aku. Okay tipu lagi. Kawan akulah.

Meh aku story sikit pasal dia ni. Tutup mata ye kalau nak baca. Nama, aku taknak sebut. Dia ni tak nampak study sangat, tapi bila esok pagi nak exam, baru study. Dapat result gempak giler. Aku memang jeles. Nampak tak nampak tak >.<'


http://www.quitor.com/wp-content/uploads/2009/12/cat-reading-a-book-with-glasses-600x384.jpg

Sebenarnya, dia ni selalu beri perhatian waktu cikgu mengajar. Kalau tak faham sikit je, on the spot tanya cikgu. Dia ni memang 'belajar untuk hidup, bukan belajar untuk periksa'. Kalau boleh, selagi dia tak faham, dia nak jugak cikgu jelaskan sampai dia betul-betul faham.

Pergh! Kalau aku kan, simpan dulu soalan buat pekasam, esok lusa baru tanya. Itupun kalau aku ingat. Jadi, jangan ikut aku ye adik-adik. erk. Jadi di sini ingin aku tegaskan supaya bersama-samalah kita membanteras tabiat tak berapa nak sihat nih. Wah aku ni dah macam berkempen pulak. Lantakk.

Thumbs up untuk korang yang tak pernah study last minute. Tapi kalau tak study langsung tu tiba-tiba dapat result gempak, tak tau nak cakap apa. Memang hebat! Hebat dalam membawa buku ke dalam dewan peperiksaan.

P/s: Korang pernah study last minute tak?

Thanks for reading my story if you are!



Bye-Bye!

12 Budak innocent yang comel:

JaLi AshBurn said... Reply to comment

aku ? semestinye pernah, selalu plak tu. . . . . akibatnya sekarang result aku makin jatuh merosot, . . . . ermmm, . . .

Si Kawaii said... Reply to comment

kadang kadang study last minute agak membantu. tp kalau dah last minute sangat, boleh jadi blank nanti. So jangan study terlalu awal or terlalu lambat. Sedang sedang je :D

bukan retis said... Reply to comment

study last minute ni best ape...study last minute leh buatkn stp masa ko bermanfaat dgn buku dr yg sblm ni..haha

mR_popkoRn said... Reply to comment

kalau tny sy, mmg saloo ar stdy last minit... kalo study awal2 ni cpat lupe...

Eyda Dania said... Reply to comment

ye2..suke study last minit...smpai tido just 3 jam...blik dri jwb exam..tido ..xingt dunia..hehehe..

Hawa Ahmady said... Reply to comment

study last minute tu la senang masuk pelajarannya..hoho

ctk said... Reply to comment

ct p0on suke study last minit..result pon oklah..tp lau study awl rsenyer lg ok kot..cuma mudh lupe lorhhhh..huhu

wawa wadzir said... Reply to comment

kalau saya..mmg suke laa study las minit, coz lg engat..hihihi~ pas exam tros lupe sume..

pas2 mmg x dpt cover sume topic..usually bace soalan spot jer..kalau x dpt jawab, tawakal jel.a..hentam.hihi~ bace soalan spot n then baca yg lain sepintas lalu..wakaka~

tp tu laa..saya exam kamis dpn..x study lg nie..cm risau plak..hahaha..

e_darel said... Reply to comment

kalau aku lah , tgk subject lah . kalau subject fakta macam sejarah tu , memang la tak sempat nak cover kalau study last minute . tp kalau subject kira kira macam maths dengan addmaths , yang penting faham dalam kelas , then last minute nak exam tu , review sikit sikit je :) addmaths aku selalu dapat A<-----bangga weh . hahaha .

AdibahAzman said... Reply to comment

selalu study last minute. haha

Ebell Lee Syasya said... Reply to comment

rasenyer ebel salah seorang penstudy last minute..ia berkesan..sbb ebel mudah lupa..bile study aal2 sume terbang dah =.=!~

AmiraJKfollower said... Reply to comment

um,cmane nak ckp ek?
to me::study last minute mmg BERKESAN sbb kita akan ingat benda tu sbb kitra bru baca semalam atau agi tu lar cuma kita tak pat cover sumenyer~ ^,^